Mer

Cirkusar i Stockholm att ha koll på 2023

Av Bertil Martinsen december 19, 2022 3 Min lästid

Ingen annan kulturupplevelse kan jämföras med upplevelsen av en cirkusföreställning, det är en värld där allt är möjligt! Atmosfären är något alldeles speciellt som måste upplevas för att kännas. Det stora tältet reser sina färgglada kupoler högt över marken. Doften av sockervadd och popcorn sprids från vagnarna. Glada vuxna och barn lämnar förväntansfullt fram biljetten och kliver in i manegen. Sedan börjar äventyret som alla väntat på.

En av säsongens höjdpunkter

Äntligen återkommer Cirkus Brazil Jack med sina fantastiska föreställningar. Cirkusen kommer uppträda i Stockholm vid ett flertal tillfällen under 2023. Här kan du köpa biljetter för att säkra din plats på en föreställning hos Cirkus Brazil Jack.

Årets föreställningar är en nyproduktion, vilken bjuder på nya upplevelser för besökarna. Det finns därför all anledning att ta del av turnéplanen för Cirkus Brazil Jacks besök i Stockholm. Med det stora intresset för cirkusupplevelser gäller det att boka sina biljetter i tid. Hit strömmar både vuxna och barn som längtar efter några timmars magi innanför tältets väggar. För barnen skapas ett minne för livet som ger glädje och spänning, men utan att skrämmas. För dig som är lycklig nog att ha en biljett till showen i Stockholm, kommer Cirkus Brazil Jack alltid leverera det bästa.

Traditionellt och internationellt

Föreställningarna bjuder på internationella uppsättningar med clowner från Tjeckien, luftakrobatik från Ukraina, jonglering och rullskridskor från Italien, samt lindansare från Colombia. Utöver detta bjuder Cirkus Brazil Jack på mycket mer under sitt besök i Stockholm. Här finns upplevelser att hänföras av och glädje att dela med andra.

Moderna föreställningar utan djur

Diskussionerna kring djurens välfärd och roll i samhället har debatterats i samhället under flera årtionden. Resultatet av dessa krav har påverkat användningen av djur inom cirkusproduktioner. Cirkus Brazil Jack är numera en verksamhet som erbjuder traditionella uppträdanden i modern tappning helt utan djur. För detta har de fått både uppskattning och kritik, men med starka visioner tar de nu sin cirkus framåt och utvecklar föreställningar av hög kvalitet.

Lång och krokig historia med Brazil Jack

Cirkus Brazil Jack har hunnit glädja många besökare sedan uppstarten 1899. I år firar de 123 år som Sveriges och Nordens äldsta cirkus. Familjen Rhodin driver fortfarande cirkusen tillsammans som tredje generation efter sin farfar.

Grundaren Max Rhodin tog namnet Brazil Jack och startade upp cirkusen på egen hand 1899. Vilka konstformer och uppträdanden som har ingått i Cirkus Brazil Jack har varierat stort under åren, liksom namnet på verksamheten. I början ingick westerninspirerad underhållning med lejon, hästar och indianer. Max förlorade senare hela företaget till en kollega, men startade åter igen upp cirkusen 1916, tillsammans med flera andra mindre nöjesföretag. Han bosatte sig i Stockholm 1925, turnerade i Norrland 1931 och startade sedan ett tivoli istället. 1941 började sonen Trolle Rhodin ta över ansvaret och la då tyngdpunkten på cirkusverksamheten med många djur, stora produktioner och internationella uppträdanden. Efter att cirkusen pausats några år tog Trolles tre barn över ansvaret 1982. Cirkus Brazil Jack blev vad den ännu är idag – Nordens största och äldsta cirkus.